nieuws

Inspectie: ‘Grote fouten bij opvang Dolmatov’

Detentiecentrum
Detentiecentrum
ROTTERDAM - De overheid heeft grote fouten gemaakt bij de opvang van de Russische activist Aleksandr Dolmatov in het detentiecentrum in Rotterdam. Dat zegt de Inspectie Veiligheid en Justitie. 
Dolmatov pleegde begin dit jaar zelfmoord in het uitzetcentrum bij Rotterdam The Hague Airport. De Rus was in zijn eigen land lid van de oppositie. Hij was naar Nederland gevlucht omdat hij werd bedreigd. Maar Nederland wees hem uit.
Volgens de inspectie gebeurde dat ten onrechte. Dolmatov had vanuit het arrestantencomplex in Dordrecht beroep aangetekend tegen zijn uitzetting. De uitkomst ervan had hij in Nederland mogen afwachten, maar de Immigratie en Naturalisatiedienst hield vast aan zijn uitzetting en verplaatste hem naar het uitzetcentrum in Rotterdam.

Moeder krijgt schadevergoeding

Dolmatov kreeg volgens de inspectie ook geen goede hulp voor zijn psychische problemen. Zijn moeder krijgt een schadevergoeding.
De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft de tuchtrechter ingeschakeld vanwege onzorgvuldig medisch handelen. Staatssecretaris Teeven betreurt de gemaakte fouten. Hij heeft beterschap beloofd.