nieuws

Waarom krijg je niet dat gevoel in je buik in een schommelschip wanneer je naar een bepaald punt kijkt?

piraat
piraat
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 13 april werd de volgende vraag gesteld:John Hijnen: “Zondag ga ik weer naar de Efteling, vandaar deze vraag over de piratenboot (schommelboot) Hoe komt het, dat je het gevoel in je buik, niet voelt als je naar het punt blijft kijken waar de boot aan hangt?”Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Antwoord van de bieb: het is een lastig te beantwoorden vraag, omdat het waarschijnlijk iets is dat tussen je oren zit. De precieze oorzaak is niet bekend maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het evenwichtscentrum in de hersenen.
Het gevoel in je buik op een schommel krijg je ook bij Wagenziekte, dat vooral wordt veroorzaakt door het bewegen en schommelen van de auto waar men geen invloed op heeft. Door de onverwachte bewegingen wordt het evenwichtsorgaan teveel geprikkeld met als gevolg zweten, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, en/of overgeven.
Het is een voordeel dat je op de schommelboot in de Efteling in de frisse lucht zit, dat helpt tegen misselijkheid. Daarnaast helpt het:
· Wanneer je in het midden gaat zitten zal je beter in staat zijn om op bewegingen van de schommel te anticiperen en zal je iets minder heen en weer gaan, wat voor minder misselijkheid zorgt.
· Wanneer je naar muziek luistert zul je vaak minder last hebben omdat je dan van het schommelen bent afgeleid. Je geniet van de muziek, je kunt lekker je ogen sluiten als je wilt en alle gedachten van schommelen verdwijnen. Dit bewijst ook maar weer dat het voor een groot deel tussen je oren zit.
· Vermijd misselijk makende geuren zoals frituur en andere kookgeuren, rook, benzine en zorg ervoor geen (te zware) parfum te gebruiken tijdens de tocht.
· Lezen en/of schrijven werkt niet bevorderlijk, dus geniet op dat moment liever van het uitzicht dan van een goed boek.
De ervaring van de vragensteller kan persoonlijk zijn en hoeft niet voor iedereen hetzelfde effect op te leveren.
Wagenziekte zorgt ervoor dat veel mensen autorijden niet leuk vinden, en zorgt er bij sommigen voor dat het ronduit vervelend is. Terwijl sommige mensen altijd ziek worden wanneer ze in een auto zitten, hebben anderen er nooit last van. Voor de ongelukkigen die met wagenziekte om moeten gaan zijn hier een aantal tips om misselijkheid te voorkomen.
Wagenziekte wordt vooral veroorzaakt door het bewegen en schommelen van de auto. Wanneer mensen in de auto zitten, maar zelf niet rijden, kijken ze vaak naar het interieur van de auto, niet naar de weg voor ze. Aangezien je lichaam een stilstaand beeld ziet kan het geïrriteerd reageren als de auto schommelt; het houdt geen rekening met beweging. Je lichaam weet niet wat er aan de hand is, en dit kan resulteren in misselijkheid, moeheid, duizeligheid of alle drie tegelijk. Hieronder staan een aantal vrij bekende, maar ook minder bekende maatregelen om wagenziekte te verminderen of zelfs voorkomen.
1. Kijk naar de weg voor je
2. Slaap genoeg voordat je vertrekt
3. Ventileer de auto goed
4. Ga voorin zitten
5. Doe je ogen dicht
6. Neem regelmatig pauzes
7. Houd de gordel losjes om je buik
8. Vraag de chauffeur om soepeltjes te rijden
9. Eet wat snoepjes en kauwgom
10. Eet en drink niet teveel voordat je vertrekt
11. Voel je optimistisch
12. Luister naar muziek
13. Neem pillen tegen wagenziekte
14. Installeer stoeltjes die je kind naar voren laten kijken
15. Geef je kind niet te veel eten voordat je vertrekt
16. Stop wanneer je kind begint te gapen, huilen of wanneer het minder alert lijkt