nieuws

Drukte in binnenstad Rotterdam door marathon

ROTTERDAM - Meer dan 10.000 deelnemers hebben zondag deelgenomen aan de de ABN AMRO Marathon Rotterdam. Volgens de organisatie werden de lopers toegejuicht door honderdduizenden toeschouwers.
Voor veel van de bezoekers begint het avontuur zondagochtend al kilometers buiten de stad. ''Kijk, als we hier gaan staan zien we de finish niet'', wijst een passagier in de trein naar Rotterdam. Ze laat haar vinger over een kaart van de Rotterdamse binnenstad glijden, in de hoop een betere plek te vinden. Een vriendin knikt instemmend.
''We wensen alle deelnemers aan de marathon heel veel succes'', klinkt het uit de luidsprekers als de trein even later met piepende remmen stopt op Rotterdam Centraal. Op het station is het dan al een komen en gaan van mensenmassa's in sportieve outfits. Zij zijn zondag vooral aangewezen op de metro, want veel tramlijnen rijden niet.

Afgesloten

Omdat de stad ook deels is afgesloten voor automobilisten, blijft het op veel metrostations dringen. Sommige passagiers kijken vol afgrijzen naar de overvolle metro's die deelnemers en bezoekers naar de binnenstad brengen. Reizigers hoeven zich volgens de RET geen zorgen te maken: metro's in het centrum rijden om de vijf minuten.
Dat goede voorbereiding belangrijk is, merkt ook een groep Italiaanse lopers. Zij komen voor de marathon maar lopen volgens de politie per ongeluk met de 10 kilometer mee. Behulpzame agenten weten de groep uiteindelijk de juiste kant op te sturen.

Hitte

Zowel lopers als toeschouwers hebben zondag het weer mee. Het wordt zelfs zo warm dat op verschillende plaatsen natte sponzen worden uitgedeeld. De atleten maken er gretig gebruik van: sommige straten zijn al snel bezaaid met de felgele sponzen.
Voor sommige lopers wordt het tijdens de marathon wel heel warm: zo verschijnen studentes Simone en Rosanne in lichaamsbedekkende 'spierpakken' (zie: foto) aan de start. Het duo trotseert de hitte om de aandacht te trekken voor de stichting Spieren voor Spieren.
Dat blijkt nog een hele uitdaging te zijn. ''De combinatie van moeilijk af te dragen warmte, beperking in ademhalen en slecht zicht heeft deze loop een grote uitdaging gemaakt'', laat Rosanne weten.
Het tweetal krijgt volgens de studente veel steun van het publiek. ''Door het gejuich vanaf de zijlijn voelde we ons een uur lang net twee anonieme prinses Maxima's.''
Het duo weet op de been te blijven, maar andere lopers krijgen het zwaar. Zo zakt een Britse loper op straat in elkaar. Er wordt een vochtinfuus aangelegd om de man weer op de been te krijgen.

Sfeer

Hoewel grote groepen mensen afkomen op de marathon, blijft de sfeer op de meeste plaatsen goed. ''Het was lekker druk, maar vooral vooral gezellig'', concludeert een politiewoordvoerder.
De dag had niet voor alle lopers een leuk einde. Een tien kilometerloper moest na hartfalen gereanimeerd worden. De man is opgenomen in het ziekenhuis en weer aanspreekbaar, meldde de organisatie.

Finish

De laatste loper passeert omstreeks vijf uur de finish op de Coolsingel. Daar wacht haar een verrassing: burgemeester Ahmed Aboutaleb staat met een bloemetje te wachten op de hekkensluiter, Alma Schaafstal uit Amerongen.
‘’Ik was liever wat eerder geweest’’’, kreunt Schaafstal. ‘’Het was heel warm, maar het was een fantastisch publiek. De vrijwilligers waren fantastisch. Ik hou van Rotterdam.’’
Lees hier alles over de Rotterdam Marathon