nieuws

Regassa wint marathon van Rotterdam

ROTTERDAM - Tilahun Regassa heeft de 33e editie van de Rotterdam Marathon gewonnen. De atleet uit Ethiopië noteerde een tijd van 2:05,37. Zijn landgenoot Getu Feleke eindigde als tweede in 2:06,46 en Sammy Kitwara uit Kenia kwam als derde over de finish. Hij liep de 42,195 kilometer in 2:07,22.
De 23-jarige Regassa liep een uitstekende race in Rotterdam. Lange tijd leek het erop dat de Ethiopiër een gooi ging doen naar het parcoursrecors, dat op naam staat van Duncan Kibet. Hij liep in 2009 een tijd van 2:04.27. De weersomstandigheden voor een verbetering van die tijd leken ideaal, maar enkele kilometers voor de finish was het toch wel duidelijk: het parcoursrecord zou niet op naam komen van Tilahun Regassa.
De Ethiopiër legde de basis voor deze zege in het Kralingse Bos. Daar nam hij afstand van concurrenten Feleke, Mwangangi en Kitwara, die tot dan toe met hem een kopgroep vormde. In de laatste vijf kilometer leek Regassa met zijn grootste krachten te hebben gesmeten, mede omdat hij solo het laatste stuk moest afleggen.
Jemima Jelagat boekte de overwinning bij de dames. De atlete uit Kenia kwam na 2 uur, 23 minuten en 27 seconden over de streep. Ze was daarmee de Ethiopische Abefech Afework te snel af. De Nederlandse Hilda Kibet werd derde. Ze slaagde er in Rotterdam niet in haar persoonlijke record te verbreken: 2:26,42.