nieuws

Van den Nieuwenhuyzen ziet af van kort geding

ROTTERDAM - Het kort geding dat zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen had aangespannen tegen oud-havenwethouder Wim van Sluis gaat niet door. Van den Nieuwenhuyzen heeft de zaak afgeblazen.
De zakenman was boos dat Van Sluis hem een meesteroplichter had genoemd en had gezegd dat hij 60 miljoen zou hebben "weggeklauwd". Van den Nieuwenhuyzen wilde met het kort geding bereiken dat de oud-havenwethouder van Rotterdam zijn woorden introk.

'Joep is bang'

Van Sluis zegt het jammer te vinden dat de zaak niet doorgaat. "Ik denk dat Van den Nieuwenhuyzen bang is geworden. Eerst veel bombarie en nu dit. Hij heeft kennelijk ingezien dat het kort geding alleen maar in zijn nadeel zou hebben gewerkt."
Joep van den Nieuwenhuyzen staat dezer maanden ook terecht in een strafzaak op verdenking van fraude bij RDM. Het intrekken van het kort geding is in zijn ogen geen terugtrekkende beweging.
"We zien er vanaf, omdat Van Sluis afgelopen vrijdag met enorm veel stukken is gekomen. Daar zouden wij dan weer op moeten reageren en dat lukt allemaal niet in het tijdsbestek van een kort geding. We zijn wel onmiddellijk een bodemprocedure gestart tegen Van Sluis."

'Van Sluis aanpakken'

Een bodemprocedure kan lange tijd in beslag nemen, soms wel jaren. Van den Nieuwenhuyzen: "Ik richt mij nu weer op de strafzaak en daarin ga ik aantonen dat ik geen geld heb weggesluisd. Daarna ga ik Van Sluis aanpakken."
De advocaat van Wim van Sluis, Jeroen van den Brande, zegt voldoende bewijs te hebben waaruit wél blijkt dat er geld is weggevloeid. En dan zou 60 miljoen in zijn ogen nog een veilige schatting zijn.
"Het is onder meer naar China gegaan en naar de Antillen. Dat heb ik allemaal op papier staan. Ook waarom je hem een meesteroplichter kan noemen. Van den Nieuwenhuyzen trekt het kort geding nu in omdat hij beseft dat hij geen zaak heeft. Hij durft het debat niet aan."
Foto: Joep van den Nieuwenhuyzen