nieuws

Ooggetuige Boston: 'Twee minuten ervoor liep ik daar'

ROTTERDAM - Onder de deelnemers aan de Boston Marathon waren 73 Nederlanders, één van hen stond dichtbij de finish toen de bommen explodeerden. Anneke Knol uit Nieuwerkerk aan den IJssel, in het dagelijks leven gemeentesecretaris bij de gemeente Barendrecht, was net gefinisht toen de bommen afgingen.
Anneke Knol was slechts een paar honderd meter verwijderd van de explosies. "Ik was net over de finish gekomen, kreeg water aangeboden en toen hoorde ik ineens een hele grote klap. Ik zag een grote stof wolk boven de straten en toen kwam er een tweede explosie achteraan, twee minuten ervoor liep ik op die plek."
"Mensen gaan huilen, mensen gaan rennen, er was paniek, ik was erg geschokken en wilde snel weg. Ik heb een Amerikaan gesproken die net na mij finishte die stond er heel dichtbij en die was helemaal in shock. Dit is shocking, heel heftig, een drama, dit is afschuwelijk."

Veiligheidsplan

Volgens directeur Mario Kadiks van de Rotterdam Marathon hebben de aanslagen in Boston mogelijk ook gevolgen voor andere sportevenementen. ''Aanstaande weekend is natuurlijk de Londen Marathon'', vertelt Kadiks. Zijn Britse collega's zouden zich al beraden op extra veiligheidsmaatregelen.
Kadiks erkent dat het ''heel lastig'' is om een marathon te beveiligen. ''Er is 42 kilometer parcours. En deze aanslag is ook niet op het parcours gepleegd, maar daarnaast. Beveiliging is best wel heel lastig'', stelt de marathondirecteur.

Toeschouwers

Door de explosies in Boston kwamen maandag zeker drie mensen om het leven. Volgens lokale ziekenhuizen raakten minstens 140 mensen gewond, toen meerdere bommen ontploften bij de finish van de oudste marathon ter wereld. Op het moment van de explosies hadden zich daar duizenden toeschouwers verzameld. Ook passeerde duizenden lopers de eindstreep.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de Nederlandse deelnemers aan de marathon vermoedelijk ongedeerd. ''Er zijn tot nu toe geen meldingen binnengekomen van de lokale autoriteiten dat er Nederlanders onder de slachtoffers zouden zijn'', zei een woordvoerster.
Luister hieronder naar het telefonisch gesprek dat verslaggever Jacco van Giessen had met Anneke Knol.