nieuws

Spijkenisser steekt vriendin neer: 10 jaar cel

dodehoogvliet
dodehoogvliet
ROTTERDAM - Een 60-jarige man uit Spijkenisse is dinsdag veroordeeld tot 10 jaar cel voor de dood van zijn vriendin. De 60-jarige vrouw werd vorig jaar juni met messteken om het leven gebracht in een woning aan Haifaweg in Hoogvliet.
Verdachte Enrique R. ontkende tijdens de zitting achter de dood van de vrouw te zitten. De rechter geloofde de man niet en veroordeelde hem wegens doodslag. R. kon bijvoorbeeld niet verklaren hoe bloed van het slachtoffer in zijn auto terecht was gekomen.
Daarnaast was opvallend dat de Spijkenisser van de aardbodem verdwenen leek, direct na de dood van de vrouw. Zijn telefoon stond uit en hij kwam niet opdagen bij de begrafenis van een kennis.

Afgeluisterde gesprekken

Verder was de man twee keer afgeluisterd: aan de telefoon en in het Huis van Bewaring. Hij had het over "een gemaakte fout" en over de consequenties: moord of doodslag. De rechter noemde de uitlatingen van de man "hoogst merkwaardig voor een onschuldige."
De Spijkenisser was eerder al veroordeeld voor mishandeling van de vrouw. Mogelijk stak hij haar dood uit jaloezie, omdat hij niet kon accepteren dat zijn vriendin relaties had met andere mannen.

Zwijgen nadelig

Justitie gaf twee weken geleden al aan dat het lange tijd zwijgen van Enrique R. in zijn nadeel moest werken. Ook de rechter wees erop dat de man zichzelf met het zwijgen had benadeeld. Doordat hij pas na 9 maanden ging praten over de zaak, kon bijvoorbeeld zijn alibi lastig worden nagetrokken.
De straf van 10 jaar cel is iets lager dan de 12 jaar cel die justitie had geëist. De rechter komt tot het oordeel na vergelijking van straffen "in soortgelijke zaken."