nieuws

Parlementaire enquête woningcorporaties van start

Woningcorporatie Vestia
Woningcorporatie Vestia
ROTTERDAM - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de misstanden bij de woningcorporaties, zoals bij Vestia. De enquêtecommissie is dinsdag van start gegaan.
De Tweede Kamer besloot een jaar geleden al op initiatief van het CDA dat er een onderzoek moet komen naar de misstanden. Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moesten onderzocht worden.
Aanleiding waren onder meer de financiële problemen bij Vestia. Die corporatie kwam door risico's in het financieel beheer in grote problemen. Ex-topman Erik Staal kreeg desondanks bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro mee. De corporatie kondigde vervolgens aan de huren te gaan verhogen.
PVV-Kamerlid Roland van Vliet wordt vrijwel zeker voorzitter van de enquêtecommissie, zoals hij nu ook voorzitter is van de tijdelijke commissie. Van Vliet wordt dan de eerste PVV'er die een parlementaire enquête- of onderzoekscommissie voorzit.
De tijdelijke commissie bestaat behalve uit Roland van Vliet verder uit: Anne Mulder (VVD), Ed Groot (PvdA), Farshad Bashir (SP), Peter Oskam (CDA) en Wassila Hachchi (D66).