nieuws

Aanpak overlast in Dordt heeft succes

ROTTERDAM - De Taskforce Overlast in Dordrecht heeft in twee jaar tijd de overlast op straat met bijna de helft verminderd. De taskforce richtte zich op de binnenstad en de omgeving van de Colijnstraat. Daar daalde het aantal aangiften en meldingen van overlast met respectievelijk 46 en 49 procent.

De overlastgevers zijn bekend en worden niet alleen hard aangepakt, maar krijgen ook hulp en zorg aangeboden. Een deel is achter de tralies beland, anderen kregen een baan of een opleiding. Wethouder Reynvaan is trots op de resultaten en wil doorgaan met de speciale aanpak.
Drugsoverlast
In 2010 begon de Taskforce in Dordrecht. De aanpak richtte zich in het centrum voornamelijk op drank- en drugsverslaafde dak- en thuislozen. In de omgeving van de Colijnstraat ging het vooral om drugsgerelateerde overlast. In oktober 2012 gaven inwoners al aan dat ze minder overlast ervaren.
Vorig jaar werden in de twee aandachtsgebieden respectievelijk 166 en 383 klachten genoteerd, bijna de helft minder dan bij de start van de taskforce in 2010. De aanpak is in twee jaar tijd ook veranderd. Zo ging het in het centrum om 108 dakloze verslaafden, maar kwamen er 33 andere mensen in beeld.
Huisbezoeken
Die groep wordt geschetst als "mogelijk criminele overlastgevers". In de Colijnstraat is juist dat de doelgroep. Naast collectieve aanpak zorgt de taskforce ook voor huisbezoeken aan overlastgevers. De gemeenteraad van Dordt stelde voor de speciale aanpak een half miljoen euro per jaar beschikbaar.
Hoewel de doelstellngen nu al gehaald zijn, wil verantwoordelijk wethouder Reynvaan er niet mee stoppen: "Natuurlijk hoop je dit zo veel mogelijk in het reguliere werk van agenten en hulpverleners in te bedden, maar ik denk dat er altijd een groep overlastgevers is, die extra aandacht nodig heeft".