nieuws

Het geheim van de scholierenposters

ROTTERDAM - Rotterdammers hebben ze vast weer zien hangen: posters met ‘Friso voor praeses’, ‘Emma 4 Vice’ en ‘Joris voor sporticus’. Het is inmiddels een traditie ieder voorjaar. Het gaat om de verkiezing van het RGB-bestuur. Het bestuur van de Rotterdamse Gymnasiasten Bond.
De Rotterdamse Gymnasiasten Bond is een groep scholieren van het Erasmiaans Gymnasium. Ze organiseren activiteiten voor de hele school. Feesten, sportdagen en culturele evenementen.
Ieder voorjaar wordt het nieuwe bestuur gekozen door de leerlingen van de school. En daarvoor moet dus campagne gevoerd worden. Want, zo zegt Paul Scharff, rector van het Erasmiaans, “Buiten alleen maar tienen hebben, is gekozen worden voor De Bond het hoogst haalbare voor een leerling van onze school.”

Amerikaanse toestanden

Er zijn zeven plekken in het RGB-bestuur. De 20 kandidaten die uiteindelijk mee mochten strijden om een plek (want je moet het je qua cijfers wel kunnen permitteren) pakten de campagne dus serieus aan.
De RGB bestaat al tientallen jaren, maar de laatste jaren is de verkiezingscampagne voor de hele stad zichtbaar. “Ja, een beetje Amerikaans is het wel, maar zo gaat dat tegenwoordig. Sommigen smijten er een hoop geld tegenaan. Een stuk of honderd van die grote full-color posters, dat gaat niet om tientjes”, aldus Scharff.

Trauma’s

Na een campagnedag, inclusief cadeautjes, snoeperijtjes en debatten was het vorige week tijd voor de verkiezingsdag. Tijdens een groots feest in de Maassilo werd het nieuwe bestuur bekend gemaakt.
Degenen die vergeefs campagne hadden gevoerd waren volgens rector Scharff “hevig teleurgesteld, verdrietig en getraumatiseerd.” Een nieuwe kans krijgen ze niet, want in het examenjaar mogen leerlingen niet in de RGB plaatsnemen.

Bekende RGB’ers

Bestuurslid zijn van de Rotterdamse Gymnasiasten Bond is geen garantie voor succes, maar er is in ieder geval één oud-RGB’er die het geschopt heeft tot Bekende Nederlander: Ramsey Nasr.