nieuws

Dood Dolmatov brengt staatssecretaris Teeven in het nauw

ROTTERDAM - Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie moet zich donderdagmiddag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de fouten die zijn gemaakt in de zaak-Dolmatov. De Russische activist verhing zich in januari in een cel in Rotterdam.
Teeven zei eerder dat hij niet denkt aan opstappen, maar de oppositie vindt dat voorbarig. De SP meent dat Teeven moet vertrekken.
Volgens diverse politici was de staatssecretaris op de hoogte van misstanden in de asielorganisatie, maar heeft hij niet ingegrepen. Vorige week bleek uit onderzoek dat in de zaak-Dolmatov veel fouten zijn gemaakt.

Beroep

De Rus vluchtte in juni vorig jaar naar Nederland. Hij was lid van een oppostiegroep en was opgepakt tijdens een demonstratie. Dolmatov vroeg asiel aan, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wees dit af. Zijn advocaat tekende beroep aan en Dolmatov mocht het besluit hierover afwachten in Nederland.
De IND verwerkte deze gegevens echter niet in het computersysteem. Toen de politie de Rus een paar dagen later oppakte, dachten agenten dat hij het land uit moest. Dolmatov werd opgesloten in het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport. Daar verhing hij zich.
Foto 1: Alexandr Dolmatov
Foto 2: Het Rotterdamse detentiecentrum waar Dolmatov zelfmoord pleegde