nieuws

Gevangenisdirecteur: 'Bezuinigingen bijna desastreus'

ROTTERDAM - Gevangenisdirecteur Bakx noemt de plannen van het kabinet om 350 miljoen euro te bezuinigen op het gevangeniswezen 'bijna desastreus'. Volgens hem is de veiligheid binnen en buiten de muren van justitiële inrichtingen in het geding.
Bakx is onder meer directeur van de Stadsgevangenis in Hoogvliet, die in 2018 dicht moet. Volgens hem is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in een goed gevangenisklimaat, waarin weinig incidenten waren. "Daar wordt nu het mes ingezet", aldus Bakx donderdagochtend op Radio Rijnmond.
Verkeerde mensen
Hij wijst onder meer op de plannen om vijftig procent van de gedetineerden samen op een cel te plaatsen. Bakx: "Nu zit dertien procent van de gevangenen in een meerpersoonscel. Daardoor kun je een beetje selecteren wie bij wie past. Het risico dat de verkeerde mensen in de toekomst bij elkaar komen te zitten, wordt groter."
Een ander punt van zorg is de versobering van het dagprogramma. Volgens plan zitten gedetineerden in de toekomst 20 uur achter de deur. "Ik weet niet wat het met mensen doet als je ze zo lang opsluit."
Enkelband
Het is de bedoeling dat een deel van de gevangenen straks thuis de straf uitzit met een enkelbandje om. Bakx is daar op zich niet tegen. Hij wijst op goede ervaringen met het systeem in Rotterdam. 'Dat ging om mensen die zichzelf voor een enkelband hadden aangemeld. Mensen die erg gemotiveerd waren dus. In de toekomst zul je op de selectie van deze personen moeten inboeten. Twintigduizend mensen met een enkelbandje op jaarbasis is wel erg veel.'
Staken
De gevangenisdirecteur maakt zich ook bezorgd over 'zijn' personeel. "Er moeten 26 inrichtingen dicht en dat betekent dat veel mensen hun baan verliezen." Hij heeft er begrip voor dat gevangenispersoneel voor volgende week een staking heeft aangekondig uit protest tegen de plannen.
Foto: Gevangenis De Schie in Rotterdam

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl