nieuws

Een eiland van rust waar het verkeer overheen raast

ROTTERDAM - Het eiland van Brienenoord is een stukje groen in de schaduw van de gelijknamige brug in Rotterdam. Slibplaten in de Nieuwe Maas zijn in de 19e eeuw het begin van het ontstaan van het eiland. De planten groeien aan elkaar vast en raken begroeid. In het begin van de 20e eeuw worden verschillende platen op elkaar gelegd en zo ontstaat het Eiland van Brienenoord in zijn huidige vorm.
Het dankt zijn naam aan Arnoud Willem Baron van Brienen van Groote Lindt. Die Amsterdamse politicus en handelaar heeft het eiland in 1847 gekocht. Hij is het gaan gebruiken voor de zalmvisserij. Pas in 1904 is het Eiland van Brienenoord in handen van de gemeente Rotterdam gekomen.
In de 20e eeuw heeft het Eiland van Brienenoord de nodige littekens opgelopeb. Tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945 zijn vrijwel alle bomen van het eiland gekapt. Het hout is gebruikt om te stoken. De Duitsers hebben op het eiland zogeheten 'asperges' neergezet. Puntige stammen die het landen van geallieerde vliegtuigen moet voorkomen.
In de jaren zestig van de vorige eeuw is het eiland gebruikt voor de bouw de Van Brienenoordbrug. Peilers van de brug staan op het eiland. Ook zijn er in die periode onderdelen voor de metrotunnels in Rotterdam gebouwd.
Het Zuid-Hollands Landschap beheert het Eiland van Brienenoord sinds 2003.