nieuws

Teeven overleeft debat over zelfmoord Russische activist

Detentiecentrum
Detentiecentrum
ROTTERDAM - Staatssecretaris Fred Teeven heeft donderdag het zwaarbeladen debat over de zelfmoord van de Russische activist Aleksandr Dolmatov overleefd. Een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. Dolmatov verhing zich in de Rotterdamse cel waar hij onterecht in zat.
Teeven debatteerde de hele dag met de Kamer. Hij heeft inmiddels de familie van Dolmatov excuses aangeboden voor de fouten in de aanloop naar Russische dissident. Uit onderzoek is gebleken dat over de hele linie fouten zijn gemaakt in de zaak.

Uitzetting door fout

In juni vorig jaar vluchtte Dolmatov, die lid was van een oppositiegroep, naar Nederland. Hij vroeg asiel aan, maar dat werd afgewezen. Door een fout dreigde hij te worden uitgezet, ook al liep zijn beroep tegen de afwijzing nog.
De in psychische nood verkerende Rus kwam onterecht in de Rotterdamse vreemdelingendetentie op Rotterdam The Hague Airport (foto) terecht en kreeg daar geen goede zorg. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord in zijn cel.
Eerder had Dolmatov al een zelfmoordpoging gedaan toen hij in een arrestantencomplex in Dordrecht vastzat. Ten onrechte werd toen geen arts ingeschakeld.

Beterschap beloofd

Volgens Teeven zijn de excuses gemeend. De gebeurtenissen hebben hem diep geraakt, zei hij. Hij omschreef de zaak als schokkend en tragisch, maar wees erop dat hij de aangewezen persoon is om verbeteringen door te voeren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Teeven zal de Onderzoeksraad voor de Veiligheid vragen om te kijken naar de manier waarop Nederland met vreemdelingen omgaat.

Motie van wantrouwen

SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren hebben het vertrouwen in Teeven opgezegd. De staatssecretaris kan echter aanblijven, want hij geniet de steun van coaltiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen PVV, 50PLUS en SGP.