nieuws

23 april: het rokersbrein

rokersbrein
rokersbrein
ROTTERDAM - Roken is een zeer verslavende gewoonte, wie er eenmaal aan begint is er meestal niet zomaar weer van af, ook al weet iedereen dat roken slecht is voor je gezondheid.  Het instituut voor Psychologie van de Erasusmus Universiteit Rotterdam is geïnteresseerd in hersenprocessen die ten grondslag liggen aan roken.
Door een kijkje te nemen in de hersenen van rokers d.m.v. een EEG onderzoeken zij of roken inderdaad “tussen de oren zit” en of er verschillen zijn in hersenactiviteit van stoppers. De psychologen willen zo een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van betere ondersteuning bij het stoppen met roken.
Studiogasten zijn psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker Maartje Luijten en psychologiestudent Desiree van Winden die de Rijnmondluisteraars willen uitnodigen om mee te doen aan hun onderzoek en uitgebreid vertellen hoe dat in z’n werk gaat. Ook in de studio Gerard en Marijke, twee vrienden die binnenkort samen de strijd tegen de sigaret aangaan. De vraag van de avond is: waarom is stoppen met roken een peulenschil voor de een en voor de ander een bijna onmogelijke opgave?