nieuws

Dordtenaar Nielson blij met bijdrage aan Koningslied

ROTTERDAM - Het veelbesproken Koningslied dat op 30 april door Ahoy Rotterdam zal schallen was vrijdag voor het eerst te horen. Dordtenaar Niels Littooij, beter bekend als Nielson, zingt als relatieve nieuwkomer mee met de gevestigde artiesten.
"Heel tof om tussen al die artiesten aan zoiets mee te doen", vindt Nielson. Hoewel hij maar even te horen is, vond hij het alleen al een geweldige ervaring om eraan mee te doen. "Dit is echt iets dat je later aan je kleinkinderen kunt vertellen."

Live

De Dordtenaar hoorde het eindresultaat vrijdag voor het eerst via de telefoon bij Radio Rijnmond. Naast Nielson zingen 50 andere artiesten mee in het Koningslied. Componist John Ewbank maakte de muziek, die is ingespeeld door het Metropole Orkest en andere musici.
De beelden van het live-optreden in Ahoy worden 's avonds live getoond aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima, voordat zij in Amsterdam beginnen met hun koningsvaart.

Tekst

Een karaokeversie van het lied staat op internet (zie onder), zodat heel Nederland het op 30 april kan meezingen voor het nieuwe koningspaar. Dat is althans het idee.
Aan de eerste reacties te zien zal het Koningslied ook weer niet uit 16 miljoen kelen klinken. Bekende en onbekende Nederlanders ventileerden vrijdag uiteenlopende meningen over het lied.

Kritiek en lof

Vooral de tekst, die is samengesteld op basis van inzendingen van burgers, moet het ontgelden bij de critici. Een greep:
@dijkshoorn (Nico Dijkshoorn) Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken. #koningslied
@Wimdebie (Wim de Bie): De tekst van het Koningslied is schokkend. We leven in een open inrichting.
@inbreker: Preventietip! Wanneer je niet wilt dat ik op bezoek kom, moet je dit heel hard afspelen #koningslied