nieuws

WikiWeetje 19 april

ROTTERDAM - Wikiweetje van vrijdag 19 april: Precies 70 jaar geleden dwongen drie Belgische verzetshelden het twintigste treinkonvooi met 1631 Joodse gevangenen vanuit Mechelen naar Auschwitz tot stoppen met slechts een revolver, een lantaarn en een vel rood papier. Ondanks de bewaking van de trein door 16 SS’ers, konden in totaal 231 Joden ontsnappen.

Van hen werden 90 gedeporteerden weer gepakt en op een volgend transport gezet; 26 personen werden bij hun vlucht gedood en 115 gedeporteerden slaagden in hun ontsnapping. De jongste vluchteling was amper 11 jaar en heette Simon Gronowski (foto). Na de oorlog werd hij advocaat.
Ook Regine Krochmal, een achttienjarige verpleegster uit het verzet, wist te ontvluchten. Met een broodmes zaagde ze de houten stangen door die voor een luchtopening waren aangebracht, waarna ze uit de rijdende trein sprong in de buurt van Haacht.
Het was de grootste actie om Joden uit een trein naar Auschwitz te redden en ook een van de enige. http://nl.wikipedia.org/wiki/Twintigste_treinkonvooi
Lees het persoonlijke verhaal van Simon Gronowski op http://users.telenet.be/holocaust.bmb/ned/Gronowski.htm.