nieuws

Aboutaleb heeft plan voor wietteelt

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb
ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil aanstaande donderdag in de gemeenteraad een voorstel bespreken voor het kweken van wiet onder gemeentelijk toezicht.

Dat schrijft de burgemeester in een brief aan de raad. Aboutaleb wil dat er een stichting komt die een wietplantage gaat exploiteren in een buitengebied of op een industrieterrein.

Hoop op minder overlast

Als er in de gemeenteraad voldoende steun is voor zijn plan vraagt de burgemeester aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om een experiment met gereguleerde wietteelt mogelijk te maken.
Aboutaleb denkt dat met het plan de criminaliteit en overlast rond coffeeshops vermindert en de veiligheid in woonwijken verbetert.

Sceptisch

In november 2012 steunde de gemeenteraad al een motie van D66 en GroenLinks voor legale wietplantages. Het CDA in Rotterdam was daar fel tegen.
In het verleden zijn meerdere initiatieven voor gereguleerde wietteelt gestrand. Ook Opstelten toonde zich herhaaldelijk sceptisch over zulke plannen. Op aandringen van de Tweede Kamer geeft hij gemeenten nu echter wel de kans om hun plannen in te dienen.
Ook andere gemeenten zoals Eindhoven en Tilburg hebben plannen ingediend om de 'achterdeur' van coffeeshops los te koppelen van het illegale circuit.