nieuws

Coffeeshops blij met gemeentewiet

ROTTERDAM - Het plan voor wietteelt onder toezicht van de gemeente Rotterdam valt in goede aarde bij coffeeshophouders. Burgemeester Aboutaleb wil een wietplantage beginnen om de veiligheid in wijken te verbeteren. Voor dit plan heeft hij een meerderheid van de gemeenteraad nodig en toestemming van minister Opstelten.
"Helemaal geweldig, iedere stap is er één vooruit," is de eerste reactie van eigenaar Myranda Bruin van coffeeshop '1-2-3' in Rotterdam-Zuid. Bruin zegt dit niet alleen op eigen titel, ook namens het verbond voor opheffing cannabisverbod, de VOC, waar blowers, ondernemers en wetenschappers in verenigd zijn.
Het idee voor gemeentelijk gekweekte wiet komt van raadsleden uit Den Haag en Rotterdam en burgemeester Aboutaleb schaart zich daar nu achter: "Dit experiment is een oplossing voor twee dingen. Ten eerste wordt hiermee de criminaliteit aan de achterdeur van de coffeeshop aangepakt, ten tweede kun je er op deze manier voor zorgen dat er minder troep in de wiet zit. Het THC-gehalte is nu vaak te hoog," zegt burgemeester Aboutaleb.
Ook de coffeeshophouders zien alleen maar voordelen in gemeentelijke wietteelt: "Brandgevaarlijke situaties bij de thuiskweker worden aangepakt, het stiekeme gedoe bij de achterdeur verdwijnt, de kwaliteit kan omhoog en 'last but not least' de overheid kan belastingen innen over de geimporteerde wiet," zegt coffeeshophouder Myranda Bruin.
De verwachting is dat een meerderheid van de gemeenteraad voorstander is van gemeentewiet. De uitvoering hangt dan alleen nog af van toestemming van minister Opstelten.