nieuws
Spijkenisse en de Tweede Wereldoorlog
ROTTERDAM - Het is nog maar een dorpje met 2500 inwoners, ingesloten tussen de rivieren de Oude Maas, het Spui en de Bernisse. Spijkenisse krijgt in de periode 1940-1945 net als de rest van Nederland te maken met Jodenvervolging en bombardementen. De Tweede Wereldoorlog eindigt in het dorp met een tyfusepidemie.
Het enige joodse gezin in het dorp, de familie Levie, is in oktober 1942 door de Duitsers gedeporteerd. Een herdenkingsplaat boven hun huis in de Voorstraat herinnert aan de deporatie van het gezin uit Spijkenisse.
Duitse V1-raketten die vanaf een lanceerinstallatie in Pernis op het al bevrijde Antwerpen zijn afgeschoten, komen aan het eind van de oorlog regelmatig in de polder rond Spijkenisse terecht. De raketten ontploffen niet en pas in de jaren '80 zijn ze ongeschadelijk gemaakt toen Spijkenisse is uitgebreid.
Het bevrijdingsfeest is in Spijkenisse niet in mei 1945 gevierd, maar pas op 7 juli 1945. Een week voor de bevrijding wordt het dorp getroffen door een tyfusepidemie. Door slechte riolering en besmet water van het Spui en de Oude Maas, raken ongeveer 200 inwoners besmet. Terwijl buurgemeente Hekelingen de bevrijding vrolijk viert met een intocht, wordt Spijkenisse onder quarantaine gesteld door de bevrijders.
De epidemie heeft aan 20 Spijkenissers het leven gekost.
In het Streekarchief Voorne-Putten is meer te vinden over de geschiedenis van Spijkenisse.