nieuws

Rotterdamse gemeenteraad wil opheldering over spookburger

ROTTERDAM - De VVD en Leefbaar Rotterdam eisen maatregelen tegen het georganiseerde misbruik van uitkeringen door Bulgaren. De partijen hebben een spoeddebat aangevraagd.
De partijen reageren op het nieuws dat Bulgaarse criminelen frauderen met zorg- en huurtoeslagen. De criminelen zouden Bulgaren ronselen die zich tijdelijk in Nederland inschrijven, onder andere in Rotterdam. Zodra ze van de gemeente een DigiD hebben ontvangen, zouden er toeslagen worden aangevraagd.
De 'nieuwe Nederlanders' zouden daarna teruggaan naar Bulgarije. Ze zouden een vergoeding voor de moeite krijgen. De toeslagen zouden door de criminelen worden geïncasseerd.

'Fraude vraagt om landelijke aanpak'

Wethouder Karakus liet maandagochtend weten dat de fraude al langer bekend is, maar dat het probleem door de regering aangepakt moet worden. Maar VVD en Leefbaar Rotterdam vinden dat het lokale bestuur wel degelijk zelf maatregelen kan nemen. Zo zou er gecontroleerd moeten worden op 'woningen waar twintig mensen staan ingeschreven'.

Aboutaleb: 'Meer kunnen we niet doen'

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei maandag op Radio Rijnmond dat de gemeente al alles uit de kast haalt om het georganiseerd misbruik van uitkeringen door Bulgaren te bestrijden. Zo worden er volgens Aboutaleb samen met de Belastingdienst extra controles uitgevoerd.