nieuws

Van den Nieuwenhuyzen: omkopingsverhaal "onbegrijpelijk"

Nieuwenhuyzen
Nieuwenhuyzen
ROTTERDAM - Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen ontkent dat hij tien jaar geleden de toenmalige directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten heeft omgekocht. "Het is onbegrijpelijk", zei hij in de derde week van het grote proces over het havenschandaal.

De omkoping draait om twee zaken: het gratis gebruik door Scholten van een appartement van Van den Nieuwenhuyzen in Antwerpen en een contante betaling van 1,2 miljoen euro. In ruil daarvoor zou de havendirecteur omstreden bankgaranties voor scheepswerf RDM hebben getekend.
Van den Nieuwenhuyzen omschreef zijn relatie met Scholten als volgt: “hij was een zakelijke partner met vriendschappelijke kenmerken.” Beiden hadden baat bij een appartement in Antwerpen: Joep had privacy nodig omdat hij in Nederland werd afgeluisterd, Willem werkte deeltijd in Brussel en hij had een minnares met wie hij liever niet werd gezien in het Rotterdamse.

Water en licht

Van den Nieuwenhuyzen snapte dat laatste wel. “Hij heeft ook zo’n karakteristieke kop”. Scholten kon in het weekend gebruikmaken van het appartement, Van den Nieuwenhuyzen doordeweeks. “Willem begeleidde de bouw, regelde de inrichting en betaalde water, licht en de werkster. Niks gratis dus. Hij heeft eigenlijk te veel betaald. Je kan eerder zeggen: hij heeft mij omgekocht!”
Justitie stelt daar tegenover dat er geen betalingen van Scholten zijn teruggevonden, voor water en licht in België. Tijdens huiszoekingen op Curaçao, in de woning van Van den Nieuwenhuyzen, zijn die rekeningen wel gevonden: betaald door de BV van Joep.

Egyptische consultant

De 1,2 miljoen euro is gestort op een Zwitserse bankrekening van Scholten. Volgens Van den Nieuwenhuyzen was Scholten slechts een tussenpersoon, een soort schatbewaarder. “Het geld is daarna keurig geboekt op naam van een Egyptische consultant. Die had ik nodig om dat ik duikboten wilde verkopen aan Egypte. Het geld was dus niet voor Scholten.”
Justitie heeft ook in dit geval een andere lezing. Zij komt met een u-bochtconstructie: het geld gaat via RDM, Scholten en Egypte weer terug naar Scholten. Zo is er 175.000 euro gestort vanuit Egypte naar Zuid-Afrika, voor een huis van Willem Scholten. Pikant detail: Joep van den Nieuwenhuyzen zou nog eens 50.000 euro hebben betaald voor de woning. Desgevraagd zei hij mandag zich niets van die betaling te kunnen herinneren.

‘Niet in geld geïnteresseerd’

Ook heeft justitie geldstromen gezien vanuit Egypte naar Frankrijk en Spanje, naar personen die als ”vrienden van Scholten” worden bestempeld. Van den Nieuwenhuyzen zegt dat hij geen enkele wetenschap daarover heeft. “Ik weet alleen dat Willem Scholten bepaald geen luxueus leventje had. Hij was niet geïnteresseerd in geld.”
Volgende week woensdag wordt er mogelijk meer duidelijk over dit hoofdstuk: dan komt Willem Scholten zelf naar de rechtbank in Rotterdam om als getuige te worden gehoord. Daarnaast loopt er nog het hoger beroep in Den Haag tegen de oud-havendirecteur. Hij ging in beroep na een straf in Rotterdam in 2010 van acht maanden cel voor het ontvangen van steekpenningen (appartement, niet de 1,2 miljoen) en valsheid in geschrifte.