nieuws

Personeel DB Schenker legt werk 24 uur stil

ROTTERDAM - Het personeel van DB Schenker Rail Nederland heeft maandagavond het werk voor 24 uur stilgelegd uit protest tegen het mislukken van de cao-onderhandelingen. Een laatste bod van het bedrijf werd door de bonden en het personeel afgewezen.
Veel van de goederentreinen van DB Schenker rijden normaal gesproken van het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht naar bedrijven in de Botlek, de Europoort en de Maasvlakte.
Ultimatum
Het cao-bod van de werkgever bleek vrijdag te ver verwijderd te liggen van het eindbod dat de vakbonden het bedrijf aanboden. Daarom hadden de vakbonden een ultimatum gesteld tot 14 uur maandagmiddag.

Rond 21 uur kwam het bedrijf met een nieuw aanbod. Ook dat werd direct door de bonden en het personeel naar de prullenbak verwezen. Om 21.30 uur legden zo’n 30 mensen van de nachtploeg het werk neer en verzamelden ze zich voor de poort van het Kijfhoek aan de Molenweg in Heerjansdam. Het stakende personeel was de toegang tot het terrein ontzegd.
Bonden eisen loonsverhoging
De vakbonden eisen voor de 700 personeelsleden een loonsverhoging van 2,5% voor de tijd van één jaar, een werkgelegenheidsgarantie tot 2020 en verhoging van een aantal toeslagen. Het bedrijf wilde niet verder gaan dan 1,7 % voor twaalf maanden en spreekt alleen de intentie uit om gedwongen ontslagen te voorkomen.
De directie zegt dat het bedrijf sinds eind 2011 wordt geconfronteerd met een daling van het railvervoer. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn niet goed.
Bonussen voor management
Het steekt het Nederlandse personeel dat het moederbedrijf DB Schenker in Duitsland afgelopen jaar een recordwinst van 2,7 miljard euro heeft behaald en het personeel in Duitsland er in de komende anderhalf jaar 6% salaris bij krijgt plus een eenmalige toeslag van 500 euro. Daarnaast zouden Nederlandse managers onder elkaar in de afgelopen tijd forse bonussen hebben gekregen.
De 24-uursstaking betreft de ploegen van maandag 21.30 uur, dinsdag 05.30 en 13.30 uur in Kijfhoek, Rotterdam en Zeeland. Daarna gaan de acties verder in Amsterdam en Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl