nieuws

Gaslek bij Shin-Etsu achter de rug

ROTTERDAM - Bij het chemiebedrijf Shin-Etsu in de Botlek is het sein veilig gegeven na de gasontsnapping dinsdagmiddag. Er komt geen etheen meer uit de lekke leiding, die nu wordt gerepareerd.
Eerder op de middag ontsnapte het brandbare gas plotseling uit een leiding tijdens het opstarten van de fabriek. De brandweer heeft er met waterschermen voor gezorgd dat het gas binnen het bedrijfsterrein bleef. Niemand is gewond geraakt en er is geen gevaar geweest voor de omgeving.
Etheen wordt ook wel ethyleen genoemd. Het is een brandbaar gas, maar niet giftig. Het bedrijf is geheel ontruimd. Hoewel er volgens de brandweer niets buiten het terrein is ontsnapt, is er bij het naastgelegen Esso korte tijd iets geroken.
Het lek ontstond bij het opstarten van de productie nadat de fabriek enige tijd had stilgelegen voor onderhoud. Shin-Etsu maakt vinylchloride, een grondstof voor de veelgebruikte kunststof PVC. Twee keer eerder ontsnapte bij het zelfde bedrijf een hoeveelheid zoutzuurgas, in oktober 2012 en in februari van dit jaar.