nieuws

Een zadeltasradio om naar Radio Oranje te luisteren

ROTTERDAM - Het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam heeft de collectie uitgebreid met een bijzondere radio: een zelfgemaakt exemplaar in een tasje voor spullen om fietsbanden te plakken, een zadeltasje.
Radio heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld. Het is één van de weinige manieren geweest om op de hoogte te blijven. Vrijwel direct na de inval op 10 mei 1940 bezetten de Duitsers de radiozenders in Hilversum. De Nederlandse omroepen mogen niet meer alles uitzenden wat ze willen en de Duitse propaganda minister Goebbels gebruikt de radio voor zijn berichten.
Op 9 maart 1941 worden de omroepen opgeheven en komt er een nieuwe, nationale 'rijksradio' die onder directe Duitse controle staat.
De Nederlandse regering probeert vanuit Engeland via Radio Oranje het verzet in Nederland aan te wakkeren en berichten voor de Nederlandse bevolking te verspreiden.
De Duitsers verbieden het luisteren naar de Engelse zender al snel en richten stoorzenders op om het ontvangen ervan onmogelijk te maken.
De Nederlanders proberen dat te omzeilen met zelfgemaakte raamantennes en zogenaamde 'moffenzeven' die de storing filteren.
Daarop neemt de Duitse bezetter mei 1943 een krachtige maatregel: het in bezit hebben van een radio wordt verboden en iedereen moet zijn of haar radio inleveren. Zo'n 800.000 radio's worden ingeleverd en verdwijnen naar Duitsland.
Handige mensen gaan vervolgens zelf radio's bouwen. Die moeten niet herkenbaar zijn als radiotoestel, want op het bezit ervan staat een gevangenisstraf. Er zijn voorbeelden van radio's verstopt in stofzuigers en broodtrommels en kort geleden heeft het OorlogsVerzetsMuseum een radio in een fietszadeltasje gekregen.
Het bewijs van de vindingrijkheid van de mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog is in het museum te zien.