nieuws
Dordtse raad doet niets voor vondelingenkamer

ROTTERDAM - De Dordtse gemeenteraad is dinsdag diep verdeeld geraakt over een motie, waarin de landelijke politiek wordt opgeroepen om een vondelingenkamer wettelijk mogelijk te maken.
Aanvankelijk gaf de VVD aan, dat de partij de motie van CDA en PvdA zou steunen, maar na een emotioneel debat en diverse schorsingen trokken de liberalen hun steun in en werd de motie met 18 tegen 17 stemmen verworpen.
Initiatiefneemster Barbara Muller, van het binnenkort te openen Babyhuis, wil wanhopige moeders de gelegenheid geven om hun baby anoniem op een veilige plek te vondeling te leggen. In veel omringende landen zijn er al zulke voorzieningen, maar de Nederlandse wet verbiedt zo'n vondelingenkamer.
Niet enthousiast
De gemeenteraad van Dordrecht zat flink in z'n maag met het plan. Vorige week toonde een meerderheid van de Raad zich niet enthousiast over het plan, maar dinsdagmiddag waren alleen Beter voor Dordt en de ChristenUnie/SGP nog afwijzend. De rest stond positief tegenover de ingediende motie.
Wethouder Harry Wagemakers (BvD) zei zich door de motie overvallen te voelen en vroeg de gemeenteraad vier weken geduld te hebben en dan nog eens te praten over het Babyhuis en de omstreden vondelingenkamer. "En als een wethouder dat vraagt, dan kunenn wij best wel even geduld opbrengen", zei VVD-raadslid Dirk Pols daarover.
Toch doorzetten
Feitelijk had het intrekken van de steun aan de motie alles te maken met spanningen binnen de Dordtse coalitie van BvD, VVD en CDA. Om de verhoudingen niet verder op scherp te zetten, trok de VVD z'n steun aan de motie in. CDA-raadslid Peter Heijkoop zei zich te schamen voor de gang van zaken.
Bestuurslid Marianne Wamelink, van het Babyhuis, was ontdaan: "Dit ging niet over een vondelingenkamer. Dit was een politiek spel, daar willen wij juist buiten blijven". Muller liet vorige week al weten haar plan toch door te zetten. Dat kan, omdat de gemeente er feitelijk niets over te zeggen heeft.
Recht van kind
Als de vondelingenkamer daadwerkelijk wordt gebruikt, dan zal het Openbaar Ministerie beslissen of de mensen achter het Babyhuis vervolgd worden. Via de motie hoopten CDA en PvdA de Tweede Kamer te bewegen om wettelijk onderscheid te laten maken tussen het veilig of onveilig te vondeling leggen van een baby.
Beter voor Dordt bleef mordicus tegen. "Als je dit toestaat ontneem je zo'n kind het recht om z'n afkomst te kennen", zei raadslid Loudy Nijhof. Heijkoop erkent dat gevolg: "maar het recht om te blijven leven slaan wij hoger aan."