nieuws

Dordtse wegen vragen zo'n 150 miljoen

ROTTERDAM - Achterstallig onderhoud en vervanging van wegen gaat de gemeente Dordrecht de komende jaren meer dan 150 miljoen euro kosten. Jaarlijks is 3,3 miljoen beschikbaar voor wegenonderhoud. Daar moet jaarlijks 1,4 miljoen bij en wethouder Rinette Reynvaan vraagt de gemeenteraad om dat nog vier jaar te doen. Ook is haar voorgerekend, dat 134 miljoen euro nodig is voor vervanging van wegen.
Vanuit de pot voor onderhoud worden géén wegen vervangen en ook heeft de gemeente daar géén spaarpot voor. "Dat is niet de systematiek van onze gemeente, dan zou je wel hele dikke spaarpotten krijgen", zegt Reynvaan, "we zullen dus per project krediet vragen aan de gemeenteraad".

Rotondes

De twee grootste klussen zijn de Merwedestraat en de Achterhakkers. Die laatste verbindt de binnenstad met de Laan der VN. Als de Merwedestraat vervangen wordt, komt er mogelijk meteen een kleine rotonde bij de Prins Hendrikbrug. Mogelijk wordt ook de Oranjelaan en het grote kruispunt met de Noordendijk dan veranderd in een grote rotonde".
Afhankelijk van de keuzes, die dan gemaakt worden, kost alleen de Merwedestraat en het verlengde daarvan 10 tot 15 miljoen euro, zegt Reynvaan: "Het maakt natuurlijk wel uit wat je op dat moment doet. Het Energiehuis en de nieuwe bioscoop zullen het daar drukker maken, dus moet je het wel gelijk goed doen".

Onderlaag

Op het oog is er trouwens niets mis met de Merwedestraat. "Nee, dat lijkt inderdaad zo", erkent de wethouder, "maar de bovenlaag is nu een aantal keren vervangen en dan is toch echt een keer de versleten onderlaag aan de beurt. En dat is precies wat er met veel asfaltwegen uit de zeventiger en tachtiger jaren aan de hand is".
Naast kredietaanvragen voor de genoemde twee projecten kan de gemeenteraad de komende jaren er ook op rekenen, dat geld gevraagd wordt voor het vervangen van wegen in Dubbeldam, Sterrenburg en Stadspolders.Hoeveel geld dat precies zal zijn wordt van de zomer bekeken, als in de zogenoemde Kadernota investeringen gepland worden.