nieuws

Leefbaar Rotterdam wil discussie over straatcoaches

ROTTERDAM - Straatcoaches die alleen de buurt ingaan om met overlastgevende jongeren te praten, maken de wijken niet veiliger. Deze harde conclusie trekt socioloog Vasco Lub na twee jaar onderzoek. Leefbaar Rotterdam wil van burgemeester en wethouders weten hoe de situatie in Rotterdam is.
De overheid heeft in de afgelopen vijf jaar vele miljoenen gestoken in zogeheten straatcoaches, terwijl de overlast en de criminaliteit in achterstandswijken amper is verminderd.
Volgens Lub zijn de resultaten van de meeste straatcoaches twijfelachtig en soms zelfs ongeloofwaardig. Op Radio Rijnmond noemde hij het: “Teveel wortels, te weinig stok. Straatcoaches zijn vaak te dik met de jongeren.”

Vechtsporten werken averechts

Opmerkelijk is dat ook buurtbarbecues, die vaak worden ingezet om wijken veiliger te maken, alleen werken in wijken die al veilig zijn. Alleen daar ontstaat meer sociale controle.
Sportprojecten waarbij aan jongeren vechtsporten worden aangeboden blijken zelfs averechts te werken. “Vechtsporten, zogenaamd om de agressie te reguleren, wakkeren de agressiviteit bij risicojongeren juist aan,” stelt onderzoeker Lub.

Vragen van Leefbaar Rotterdam

Jeffrey Rijken van Leefbaar Rotterdam heeft naar aanleiding van het onderzoek vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil van het college graag een reactie op de conclusies van het onderzoek en dat deze worden gespiegeld aan het beleid dat door de gemeente en de deelgemeenten wordt gevoerd. Hij wil de uitkomsten van het onderzoek zo snel mogelijk in de gemeenteraad bespreken.

Delfshaven en IJsselmonde

In Delfshaven en sinds kort ook in IJsselmonde is daarom voor een andere aanpak gekozen. Hier heeft een aantal medewerkers van Stadstoezicht een taakaccent jongeren gekregen.
Dit houdt in dat er eerst met overlastgevende jongeren wordt gepraat en als dat niet helpt worden er alsnog bekeuringen uitgeschreven. De stadswacht heeft daarom altijd een stok achter de deur. In Hordijkerveld in IJsselmonde heeft de hardere aanpak inmiddels resultaten opgeleverd.

Boekpresentatie

De uitkomsten van het onderzoek van Lub worden donderdagavond in Arminius in Rotterdam besproken tijdens de boekpresentatie van Schoon, Heel en Werkzaam? Vervolgens wordt daarop gereageerd door een hoogleraar criminologie en een opbouwwerker uit Kralingen.