nieuws

Onrust bij politie na nieuws over overplaatsingen

ROTTERDAM - Bij de politie is het onrustig. Duizenden politiemensen moeten mogelijk gedwongen verhuizen omdat hun nieuwe werkplek meer dan anderhalf uur reizen van hun huidige woonplaats is.
Volgende week vergaderen de ondernemingsraad en de vakbonden over stappen tegen het besluit van minister Opstelten.
Opstelten moet 230 miljoen euro bezuinigen op de politie. Hij wees onder meer daarom vorig jaar Rotterdam, Eindhoven en Zwolle aan als locaties voor de zogenaamde dienstencentra. Daar worden de ondersteunende diensten zoals personeelszaken, financiën, communicatie en facilitaire zaken gecentraliseerd.
Verlies arbeidsplaatsen
Het gaat om 11000 medewerkers, voor wie bijna 6000 werkplekken overblijven. Ruim 4000 van hen - ook van de Eenheid Rotterdam - moeten straks verhuizen of een hele verre reis afleggen. De overige vijfduizend politiemensen hebben wel werkgarantie en behoud van salarisschaal.
Overigens beloofde Opstelten in eerste instantie dat slechts 2700 zouden verdwijnen. Dat zijn er uiteindelijk 5000 geworden.
Zonder advies
Het nieuws over de overplaatsingen heeft minister Opstelten afgelopen maandag zonder advies van de Centrale Ondernemingsraad aan het personeel laten overbrengen.
Een paar dagen eerder had hij in het overleg met de burgemeesters groen licht gekregen voor zijn plannen.