nieuws

Cel en tbs voor moord op 17-jarige Sehriban

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd aan hoofdverdachte Ismail van de gruwelijke moord op de 17-jarige Sehriban.
Het meisje overleed in augustus na 24 keer gestoken te zijn tijdens een beroving bij de Horvathweg in Rotterdam.
Moord bewezen
Justitie ging uit van doodslag, maar de rechter acht moord bewezen. Volgens de rechter hadden de jongens van 15 en 16 jaar een duidelijk plan om het meisje te beroven en te doden. Ze wilden ook seks met haar hebben, maar dat ging niet door.
Op het moment van de beroving kreeg het meisje een stomp. Een van de jongens zou de seks vastleggen op een cameratelefoon.
24 keer gestoken
De 15-jarige Ertan wordt gezien als medepleger van de moord en kreeg 10 maanden cel en jeugd-tbs opgelegd. Hij gaf het mes aan Ismail. Die stak Sehriban 24 keer waardoor het meisje ter plaatse overleed.
De rechter zei donderdagmiddag het niet te begrijpen dat jongens die tot dan een probleemloos leven hadden, zo'n gruwelijke daad konden plegen.
Niet bij moord
Gaffer, 15 jaar, was wel betrokken bij het plan voor de beroving, maar niet bij de moord. Hij rende weg met de mobieltjes toen het steken nog bezig was. Hij krijgt daarom 10 maanden jeugddetentie zonder jeugd-tbs opgelegd, omdat bij hem geen aanwijzingen zijn voor een stoornis. Hij wordt wel onder begeleiding gesteld.
Meisjes als 'hoeren'
Volgens de rechter had met name Ismail zich laatdunkend over Sehriban uitgelaten. In de gevangenis had hij gezegd dat zijn "een hoer" was en dat zij "niets waard was". Het had niet veel gescheeld of de oudere zus van Sehriban was hetzelfde overkomen. De jongens hadden namelijk ook een afspraak met haar gemaakt, maar zij werd na de moord op Sehriban afgebeld.
Berechting kinderen
In de Nederlandse wet is bepaald dat kinderen tot 16 jaar maximaal een jaar celstraf mogen krijgen. Daarnaast is jeugd-tbs mogelijk. Dit kan zes jaar duren.
_
Heel soms worden kinderen volgens het volwassenenrecht veroordeeld. Dat was het geval bij de 16-jarige Murat D. die zijn conrector doodschoot op het Haagse Terra College. Hij kreeg vijf jaar cel en tbs.