nieuws

Wijkschool weet weinig van criminele leerlingen

ROTTERDAM - Wijkscholen in Rotterdam weten weinig van het criminele verleden van leerlingen. Daardoor is het voor de scholen moeilijk om daarop in te spelen. Dat zegt Kors Pijl, bedrijfsleider Rotterdams Offensief, waar de Wijkscholen onder vallen. Sinds 2009 worden in Rotterdam op Wijkscholen honderden leerlingen met veel problemen begeleid, bijgespijkerd en klaargestoomd voor vervolgopleidingen.
Pijl reageert hiermee op een recente evaluatiestudie van het Centraal Planbureau (CPB) dat leerlingen van twee wijkscholen vergeleek met leerlingen in een ander re-integratietraject.
Dat wijkschoolleerlingen eerder het criminele pad opgaan, ''wordt veroorzaakt door een toename van criminele activiteit onder de groep jongeren die al verdacht werd van een misdrijf voor de start van het programma'', schrijven de onderzoekers.
"Niet alle jongeren op de wijkschool zijn criminieel. zegt Kors Pijl. " Wij weten niet in alle gevallen welke jongeren verdacht zijn van criminele zaken, dat is privacy-gevoelige informatie. Als ze het zelf niet vertellen, dan weten we het niet."
Toch heeft de publicatie van het CPB er wel toe geleid dat de Wijkscholen in de toekomst meer gespitst zijn op het criminele verleden van leerlingen. "We doen er toch beter aan om vooraf meer te weten over bepaalde jongeren. Niet om ze te weigeren, wel om te kijken of we ze een andere begeleiding kunnen gaan geven. Daarover zijn we met wethouder De Jonge in gesprek."