nieuws

Rotterdam en de Oranjes

ROTTERDAM - Kroonprins Willem-Alexander opent vrijdag de nieuwe Rotterdamse roeibaan. Het is zijn laatste officiële handeling als kroonprins. De eerste officiële daad van kroonprins Willem-Alexander was óók in Rotterdam: de opening van de Willemsbrug in 1981.
Rotterdam heeft al sinds 1572 een band met het koningshuis. De Rotterdammers kiezen in dat jaar voor Willem van Oranje en keren zich tegen de Spanjaarden.
Willem van Oranje bezoekt de stad daarna vaak. De stad geeft hem een onderkomen. Het voormalige Sint Agatha klooster aan de Botersloot in Rotterdam wordt 'Prinsenhof', het is de plek waar Willem van Oranje verblijft als hij in de stad is.
Rotterdam zou graag Prinsenstad zijn, maar uiteindelijk kiest Willem van Oranje voor Delft.
In het Prinsenhof wordt in 1575 de Rotterdamse Admiraliteit gevestigd, met Willem van Oranje aan het hoofd. De Admiraliteit is een soort douane op zee en zorgt voor de schepen en oorlogsuitrusting.
Aan de oever van de Maas wordt de werf van de Admiraliteit aangelegd: 's Lands Werf. De Oranjes bezoeken de werf regelmatig en worden er groots ontvangen met uitgebreide diners en rijtours door de stad.
Prins Hendrik richt in 1851 in Rotterdam de Koninklijke Nederlandse Yachtclub op. Hij wordt zelf de eerste president van deze vereniging en laat een clubgebouw neerzetten. Dat pand bestaat nog steeds, het Wereldmuseum aan de Veerhaven is erin gevestigd. De leden van de Koninklijke Nederlandse Yachtclub houden zeilwedstrijden op de Maas. De verzamelingen van de Yachtclub vormen later de basis van de collecties van het Maritiem Museum en het Wereldmuseum in Rotterdam.
Koningin Wilhelmina legt in 1915 de eerste steen voor de bouw van het stadhuis aan de Coolsingel. Na de Tweede Wereldoorlog geeft zij de stad de wapenspreuk 'Sterker door Strijd', als herinneringen aan de moed en kracht van de bewoners tijdens de oorlog. De wapenspreuk moet van de koningin vergezeld gaan door het beeldhouwwerk. Dat staat nog altijd in de hal van het stadhuis.
Koningin Juliana brengt 60 officiële bezoeken aan Rotterdam. Zo opent zij in 1950 de wederopbouwtentoonstelling Ahoy 50 en de Van Brienenoordbrug in 1965. Koningin Beatrix komt onder meer naar Rotterdam voor de opening van de Willemsbrug en de Erasmusbrug en zij stelt de Stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg in gebruik.
Deze aflevering van Vergeten Verhalen is gemaakt is samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam.