nieuws

Persrechter begrijpt verontwaardiging Sehriban-vonnis

ROTTERDAM - De Rotterdamse persrechter Vincent de Winkel begrijpt de verontwaardiging die is ontstaan over het vonnis in de zaak-Sehriban. De rechtbank in Rotterdam legde donderdag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs op aan de hoofdverdachte voor de moord op het 17-jarige Rotterdamse meisje.
Ze werd in augustus vorig jaar dood gevonden aan de Horvathweg. Sehriban was met 24 messteken om het leven gebracht. Twee andere jongens kregen tien maanden jeugddetentie voor het misdrijf. Een van hen kreeg ook jeugd-tbs erbij. "In begrijp dat mensen verbaasd zijn", zei De Winkel vrijdagmorgen op Radio Rijnmond. "Zeker omdat een dag eerder de moordenaar van Marianne Vaatstra was veroordeeld tot 18 jaar cel."

Jeugdrecht

Dat de jongens, die Sehriban beroofden en doodden, tot veel lichtere straffen zijn veroordeeld heeft volgens De Winkel te maken met het feit dat ze onder de 16 jaar waren toen het misdrijf plaatsvond. In dat geval vallen ze onder het jeugdrecht en kunnen ze maximaal 1 jaar celstraf krijgen. Daarnaast is maximaal zes jaar jeugd-tbs mogelijk.

Politiek

Discussies over de strafmaat na gruwelijke misdrijven moeten volgens De Winkel niet met de rechtbank, maar met de politiek worden gevoerd. "De rechter houdt zich aan de wet en die wordt door de politiek bepaald."