nieuws

‘Groeten van Leo’

ROTTERDAM - Zwijndrecht staat vanaf vrijdag even stil bij het verhaal van Leo Meijer. Dit Zwijndrechtse jongetje was één van de 18.000 Nederlands-Joodse kinderen die afgevoerd is via kamp Westerbork en is vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

In het oude Raadhuis is een expositie geopend ‘Groeten van Leo’. Ook heeft Martine Letterie een kinderboek geschreven over het verhaal van Leo.
Veerplein
Leo Meijer werd op 25 juli 1935 in Zwijndrecht geboren als enig kind van Herman Izaäk Meijer en Charlotte Rozeboom. Hij groeide op aan het Veerplein in Zwijndrecht, boven de apotheek van zijn vader. In september 1942 werd Leo met zijn vader en moeder thuis opgehaald. Via Amsterdam ging hij naar kamp Westerbork in Drenthe. Leo was toen 7 jaar. Na twee jaar Westerbork werd Leo op transport gesteld. Op 6 oktober 1944 werd hij in Auschwitz vermoord. Hij was toen 9 jaar.
Briefjes en tekeningen
Dat er van Leo Meijer nog veel bekend is komt doordat zijn vader ook in Westerbork apotheker was. Door die functie kon hij zijn gezin langer in het kamp houden dan andere joden. Ook mocht vader Meijer af en toe het kamp uit. Hij smokkelde daarbij briefjes en tekenen van Leo mee naar buiten. Zo is bij de expositie in Zwijndrecht een tekening te zien die Leo heeft gemaakt van het circus op het Maasplein. Ook bevat de tentoonstelling een brief aan Sinterklaas.
‘Groeten van Leo’
Voor schrijfster Martine Letterie was het schrijven van ‘Groeten van Leo’ een hele opgave. “Het was niet mijn eerste oorlogsboek, maar ik ben hier wel erg verdrietig over geweest. Leo is als het ware onder mijn huid gekropen en af en toe werd ik gewoon echt onpasselijk bij het idee wat er met hem is gebeurd. Maar ik moest doorgaan en ik ben blij dat het boek er nu is.”
Het boek 'Groeten van Leo' ligt in de winkels en de expositie in het Oude Raadhuis van Zwijndrecht nog te bezoeken tot en met 3 mei.