nieuws

'Vogelgriepvirus geen reden tot paniek'

fouchier
fouchier
ROTTERDAM - Volgens viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam is het nieuwe vogelgriepvirus in China geen reden tot paniek. Het virus wordt pas gevaarlijk als het van mens tot mens kan overspringen, maar dat is nog niet het geval.
De kans dat het virus zich op grote schaal gaat verspreiden, acht hij vooralsnog klein. Toch is de Rotterdamse viroloog bezorgd, omdat mensen wel makkelijk besmet raken als ze met zieke dieren in aanraking komen. “Het lastige aan het H7N9-virus is dat dieren er niet ziek van worden. Hierdoor wordt de bron van het virus laat opgemerkt,” zegt Fouchier.

H7N9 vervangt H5N1

Het nieuwe virus H7N9 is aangetroffen bij 108 mensen in China, van wie er 22 zijn overleden. Het vergelijkbare H5N1-virus kostte sinds 2003 wereldwijd enkele honderden mensen het leven. Het sloeg vooral toe in China en Indonesië.
Het Erasmus MC onderzoekt het nieuwe vogelgriepvirus dat is opgestuurd uit China. De Rotterdamse onderzoekers testen het virus uit op fretten en ontwikkelen 'kandidaatvaccins', voor het geval het nieuwe vogelgriepvirus toch op grote schaal uitbreekt.