nieuws

Jeugdzorg Rotterdam vanaf 2015 door wijkteams

Wethouder de Jonge
Wethouder de Jonge
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat vanaf 2015 wijkteams inzetten voor de jeugdzorg. Dit staat in het plan voor het Nieuwe Rotterdamse Jeugdstelsel dat naar de gemeenteraad wordt gestuurd.
Wijkteams moeten de jeugdhulp goedkoper en sneller maken. Ook betekent het dat gezinnen niet langer met verschillende instanties te maken krijgen, maar kunnen aankloppen bij een centrale instantie. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wordt de spil in de organisatie van wijkteams.
De rijksoverheid draagt per 1 januari 2015 alle vormen van hulp, ondersteuning en jeugdhulp over aan gemeenten. Wethouder De Jonge van Jeugd en Onderwijs: ‘Dit biedt ons een unieke kans om de hulp voor de jeugd eenvoudiger te maken. Ouders en kinderen hebben last van de versnipperde manier waarop dat nu is geregeld. Zij hebben straks nog maar te maken met één contactpersoon in hun eigen wijk.’

Kosten

In 55 Rotterdamse wijken komen wijkteams. De inkoop van de jeugdhulp doet de gemeente Rotterdam centraal voor de hele stad. Per wijk wordt bekeken welke specialistische hulp er moet worden ingekocht. De kosten van hulp aan Rotterdamse jeugd in 2011 bedroeg 190 miljoen euro. Vanaf 2015 worden de landelijke uitgaven aan jeugdhulp 15 procent teruggeschroefd.
Het Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel wordt tot eind 2014 getoetst op uitvoerbaarheid. Samen met jeugdhulpaanbieders en jeugdinstellingen geeft de gemeente het nieuwe stelsel vorm. Ook worden gebruikers van jeugdhulp betrokken bij dit proces.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl