nieuws

Beiaardier speelt zonder zenuwen voor de koning

ROTTERDAM - De Dordtse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart mag op 30 april met zijn klokken optreden voor de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Màxima. Dat doet hij vanaf een ponton op het Amsterdamse IJ tijdens de officiële Koningsvaart. Zijn enorme instrument ligt er al.

Een beiaard of carillon hangt gewoonlijk in een toren. Voor dit optreden maakt Zwart gebruik van zijn mobiele variant. "Vanmorgen was ik in Amsterdam om mijn carillon vanaf de kade op het ponton te takelen. Dat is nogal een klus, want hij bestaat uit vijftig bronzen kerkklokken met een totaalgewicht van drieduizend kilo."
‘Merck toch hoe sterck’
Tijdens de Koningsvaart zal hij het oer-Hollandse lied 'Merck toch hoe sterck' ten gehore brengen. Zwart: "Het is een heel bekend stuk dat komt uit de bundel waarin ook het Wilhelmus is opgenomen."
Voor diegenen die de uitzending van de inhuldiging live volgen op televisie: Zwart is niet te missen. Zijn ponton is naast zijn instrument namelijk volgestouwd met typisch Hollandse producten, zoals tulpen en beelden van Hollandse schilders.
Zenuwen
Vanaf 14.00 uur staat Zwart dinsdag paraat. In verband met de beveiliging moet hij al vroeg aanwezig zijn. Op de vraag hoe het zit met de zenuwen, antwoordt hij nuchter: "Ik heb ze aardig in bedwang, dus slapen gaat wel lukken. Ik heb er zin in!"
Kinderdroom
Misschien wel omdat hij het instrument al jaren bespeelt. Zwart wist al heel vroeg dat hij beiaardier wilde worden. "Als klein jochie ging ik een keer met een beiaardier mee en ik vond dat zo bijzonder, zo mooi. Vanaf dat moment wist ik het, ik word beiaardier." En dat is dus gelukt, want Zwart mag zich stadsbeiaardier noemen van steden als Dordrecht, Bergambacht en Amsterdam.