nieuws

Beatrix treedt af; Willem-Alexander is koning

ROTTERDAM - Willem-Alexander is ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal.
Koning Willem-Alexander legde dinsdagmiddag in de Nieuwe Kerk ook zijn eed af op de grondwet en het Statuut. ''Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven," zwoer hij. Daarna werd hij ingehuldigd.
Abdicatie
Eerder op de dag tekende Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Akte van Abdicatie. Op de Dam buiten het paleis reageerden duizenden mensen uitzinnig op het nieuws. Er brak luid gejuich uit toen Willem-Alexander zich daarna liet zien op het balkon.
''Iedereen is heel erg aan het schreeuwen en juichen'', vertelde Rijnmondredacteur Martin van den Bogaerdt vanaf de Dam. ''Vlaggen gaan de lucht in, kinderen gaan op de schouders.''

Speech

Tijdens een korte speech op het balkon bedankte de nieuwe koning zijn moeder voor haar werk in ''33 bewogen en bevlogen jaren.'' In het publiek scandeerden mensen ''Bea bedankt.''
Door het aftreden van Beatrix is prinses Amalia nu de troonopvolgster. Ze krijgt de titel 'Prinses van Oranje'. Het is voor het eerst dat een koningsdochter de titel draagt, dat was tot nu toe voorbehouden aan mannelijke troonopvolgers.