nieuws

Aboutaleb herdenkt Rotterdamse arbeidersvoorman

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam legt woensdagmiddag een krans bij het Spiekmanmonument in Spangen. Hendrik Spiekman was een rond 1900 enorm populaire voorman van de lokale arbeidersbeweging. Bij de herdenking is dit jaar ook PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aanwezig.
Dat een vakbondsman kan uitgroeien tot een volksheld, is tegenwoordig misschien moeilijk voor te stellen.''In Nederland is het leven van arbeiders heel anders dan honderd jaar geleden. Dat speelt daar wel een rol in'', vertelt vakbondshistoricus Sjaak van de Velde.
Spiekman streed tot zijn dood in 1917 voor arbeidersrechten. Duizenden arbeiders liepen destijds uit voor zijn rouwstoet. ''Een beetje als bij Pim Fortuyn, kan je zeggen'', zegt Van de Velde. Het is in Rotterdam nog steeds gebruikelijk om een krans te leggen bij het Spiekmanmonument op de Dag van de Arbeid.
Rotterdamse arbeiders hebben volgens Van de Velde dan ook veel aan Spiekman te danken. ''Het feit dat in haven allerlei gevaarlijk werk niet meer mocht gebeuren, daar heeft Spiekman wetgeving voor gemaakt.''