nieuws

Noorse kustwacht zoekt naar vermist Schiedams zeilschip

ROTTERDAM - De Noorse kustwacht is op zoek naar een Nederlands schip met twee Schiedamse opvarenden en een Zeeuw. Het schip de Warnow, met als thuishaven Schiedam, had op 22 april moeten aankomen in Noorwegen, maar is onvindbaar. Familie en vrienden maken zich nog geen zorgen.
Er is al weken geen contact geweest met de Warnow. Het schip vertrok vanuit Schiedam naar Stonehaven en is sinds de overtocht naar Noorwegen op 15 april niet meer gesignaleerd. De kustwacht in Aberdeen sloeg alarm na een bezorgd telefoontje uit Nederland.
Aanvankelijk waren de Schotse en Deense kustwacht op zoek naar het schip, maar inmiddels zijn de Noren met een helikopter op zoek. Ze proberen om internet- en telefoonsignalen van de bemanning op te vangen.
Familie
Familie en vrienden maken zich nog niet echt ongerust. Bemanningslid Peter voer mee van Schiedam naar Schotland en stapte daar van boord: "Ik denk dat ze gewoon ergens ronddobberen of in een Noors fjord zitten waar ze slecht bereik hebben. Ze maken wel vaker langere reizen en lieten dan ook even niks van zich horen."
De Noorse kustwacht noemt het echter een "noodsituatie" en vindt het ''vreemd'' dat de familie van de bemanningsleden zich niet druk lijkt te maken. ''We krijgen maar summier informatie van de familie. Het bevreemdt ons een beetje dat zij zich niet druk maken'', stelt een woordvoerder.
Het vaartuig had aanvankelijk acht opvarenden: een vriendengroep uit Schiedam. Vijf van de bemanningsleden besloten in Schotland om terug te keren naar Nederland. Een deel was zeeziek en had genoeg van de lange tijd op zee.
Reddingsboten
Het 15 meter lange schip, een tot zeilschip omgebouwde loodsboot, had op weg naar Engeland ook al hulp nodig van Britse reddingsboten. Het raakte tijdens zwaar weer in de problemen. De Warnow kampte toen onder meer met motorproblemen en een uitgevallen besturing.
De opvarenden kunnen op zee moeilijk contact leggen met de hulpdiensten, omdat het vaartuig geen satelliettelefoon aan boord heeft. Voor contact met andere schepen en havens wordt gebruik gemaakt van een marifoon, een soort zendontvanger voor kleine afstanden. Ook zijn mobiele telefoons aan boord.
Facebook
Vrienden en familieleden delen informatie over het schip op de Facebookpagina The Warnow Experience. Daar meldde een contactpersoon eerder dat de Noorse kustwacht op 17 april nog een signaal oppikte van de mobiel van kapitein Arnoud Brinkman.
Op Youtube is te zien hoe de Warnow de haven verlaat voor een ''spannende reis naar het Noorderlicht''. De voormalige loodsboot vaart onder luid gejuich de haven uit. 'M'n jonge en avontuurlijke vriendjes uitgezwaaid'', schrijft de maker van het filmpje dan nog trots.