nieuws

Oud-directeur Havenbedrijf getuigt niet tegen zakenvriend

scholten1
scholten1
ROTTERDAM - De oud-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Willem Scholten, heeft geen verklaring afgelegd in de zaak tegen zijn oude zakenvriend Joep van den Nieuwenhuyzen. Scholten was woensdag opgeroepen als getuige.
Justitie stelde een flink aantal vragen, maar de oud-haventopman wilde er geen enkele keer op ingaan. Hij was overigens niet verplicht om een antwoord te geven, omdat hij zelf ook verdachte is. Zijn hoger beroep loopt nog.
Willem Scholten bracht woensdag uiteindelijk niet meer dan een kwartier door in de rechtszaal in Rotterdam. Hij woont tegenwoordig in Frankrijk.

Omkoping

Het Openbaar Ministerie denkt dat Scholten zich liet omkopen door Van den Nieuwenhuyzen. Hij zou een gratis appartement in Antwerpen en 1,2 miljoen euro in cash hebben gekregen. In ruil daarvoor zou Van den Nieuwenhuyzen voor meer dan 100 miljoen euro aan bankgaranties hebben gekregen, waarmee hij leningen kon aangaan.
Scholten en Van den Nieuwenhuyzen ontkennen dat sprake is geweest van omkoping. Zo zou het appartement dat Scholten in Antwerpen betrok niet gratis zijn geweest: hij zou onder meer de energierekening hebben betaald.

Verschoningsrecht

Officier van justitie Koos Plooij wilde weten of hij bewijzen kon overleggen, dat hij met cheques heeft betaald op het postkantoor. Scholten sprak een standaardzinnetje uit: "Meneer de officier, ik beroep mij op mijn verschoningsrecht."
Ook op vragen over de 1,2 miljoen euro en de bankgaranties ging Scholten niet in. Op den duur gaf hij geen antwoord meer en volstond met een handgebaar of een hoofdknikje. De rechtbank en Joep van den Nieuwenhuyzen zagen vervolgens af van verdere vragen.
Het proces tegen Joep van den Nieuwenhuyzen loopt nog ongeveer een maand door. Naast de omkoping en de bankgaranties gaat het om faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Het hoger beroep tegen Willem Scholten vindt in Den Haag plaats. Er zijn nog geen concrete zittingen gepland.