nieuws

Grote Rotterdamse verhalen in een kleine wereld

ROTTERDAM - Miniworld Rotterdam zet de geschiedenis van de stad in de schijnwerpers. Tijdens de Verhalen Vierdaagse worden bekende en minder bekende verhalen uit de Rotterdamse geschiedenis verteld in de miniatuurwereld. Zoals dat van de onverschrokken waaghals Lou Vlasblom.
"Het is de vierde dimensie op de driedimensionale miniatuurwereld", vertelt directeur Marc van Buren. "De rijke geschiedenis van Rotterdam willen we aan de hand van persoonlijke verhalen vertellen." Dat gebeurt door middel van video's, presentaties en aanpassingen aan de miniatuurwereld zelf.

Brugspringer

Zo siert een miniversie van waaghals Lou Vlasblom het schaalmodel van De Hef. Vlasblom trok in 1933 veel aandacht met een levensgevaarlijke sprong van een van de torens. Een duik van 70 meter hoog. "Hij is van elke hoge brug in Rotterdam wel een keer afgesprongen. Hij was zeg maar een bruggenspringhobbyist", zegt Van Buren.
Het is de bedoeling om voortaan ieder jaar vier Rotterdamse verhalen onder de aandacht te brengen.

Reus

Naast het verhaal van Vlasblom gaat het dit jaar over het levendige café Loos in het vroegere station Hofplein, het stoomschip Nieuw Amsterdam (een zusterschip van de Rotterdam) en de 'Reus van Rotterdam'.
Deze 2,37 meter lange Rigardus Rijnhout was door zijn lengte een 'underdog' in de samenleving. Hij werd tegen wil en dank een soort attractie in de stad. Door aandacht aan zijn verhaal te geven maakt Miniworld een statement tegen pesten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl