Agenten niet vervolgd voor doodschieten Rotterdammer

De agenten die onlangs in Rotterdam-Zuid een 29-jarige man doodschoten, hebben terecht naar hun wapen gegrepen. Dat concludeert justitie in Rotterdam na onderzoek door de Rijksrecherche. De familie van de man is het niet eens met de beslissing.

Agenten schoten de man begin april neer nadat een hoop tumult aan de Fazantstraat was geëscaleerd. Nabestaanden en vrienden herdachten hem met een stille tocht.

Loslopende honden
Aanleiding van het drama was een relatieve kleinigheid: medewerkers van Stadstoezicht spraken de man erop aan dat zijn honden losliepen op een plek waar dat niet is toegestaan. De man reageerde volgens de politie agressief. Hij zou een van de stadswachten tegen de grond hebben gewerkt.

Nadat meer mensen zich ermee hadden bemoeid en de politie erbij was gekomen, kwam de man met een soort bijl (zie tweede foto) uit zijn woning gelopen. Toen hij wegliep met het wapen, volgens justitie 'een soort tomahawk', losten de agenten waarschuwingsschoten.

Angst voor slachtoffers
Het had geen effect: de man liep door. Uiteindelijk schoten de agenten gericht, omdat ze bang waren dat de agressieve man slachtoffers zou maken. Twee kogels maakten een einde aan zijn leven. Uit sectie op het lichaam van de man bleek achteraf dat hij onder invloed van alcohol was geweest.

De officier van justitie is het met de politie eens dat de man een gevaar voor anderen vormde. De drie betrokken agenten worden dan ook niet vervolgd. "De politie heeft de hele tijd gezegd: stoppen, laat uw wapen vallen. Er zijn waarschuwingsschoten gelost en uiteindelijk heeft de politie gericht geschoten", zegt persofficier van justitie Barbara van Unnik.

'Geen gevaar'
De nabestaanden zijn teleurgesteld. Hun advocaat bestrijdt dat de man een direct gevaar vormde voor agenten of anderen. Van noodweer was geen sprake, vindt advocaat Sander Janssen. Hij benadrukt dat het slachtoffer van de agenten wegrende en dat hij in zijn rug is geschoten.

Justitie ziet dat anders. "De agenten hadden niet de indruk dat meneer op de vlucht was voor hen", zegt Van Unnik. "Hij was buiten zinnen en mogelijk op zoek naar iemand. Als de politie denkt dat er een gevaar is voor mensen, moet ze handelend optreden."

Familie beraadt zich
De familie beraadt zich op verdere stappen. Tot de mogelijkheden behoort een gang naar het gerechtshof, dat het OM alsnog kan verplichten tot vervolging.

Deel dit artikel: