'Shishapen aan kinderen verkopen uit den boze'

Er zit geen tabak, teer of nicotine in, maar roken doet het ding wel: de shishapen. Hoewel de elektronische sigaret niet dezelfde schadelijke stoffen bevat als 'echte' sigaretten, maakt de GGD zich zorgen, vooral over de vermeende populariteit van de apparaten onder kinderen.

Ook de politiek roert zich over de rookstaafjes, die verkrijgbaar zijn in zoete fruitsmaakjes. Ze zouden de drempel om echt te gaan roken verlagen. Zo gezond zijn de shisha's mogelijk ook niet.

Tussenstapje
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft een onderzoek aangekondigd naar het stofje propyleenglycol, dat ook in de pen zit en bij langdurig gebruik mogelijk schadelijk is. Wetenschappers denken dat het mogelijk kankerverwekkend is.

Tabakszaak Primera aan de Slinge in Rotterdam verkoopt nooit shishapennen aan kinderen onder de 16 jaar, zweert de eigenaar. Terwijl critici bang zijn dat de shisha's een tussenstapje naar echte tabak zijn, signaleert de uitbater vooral het omgekeerde. "Ik heb de indruk dat ze vooral worden gekocht door volwassenen die willen stoppen met roken."

"Kinderen? Uit den boze", zegt hij resoluut. "Kinderen moeten daar niet aan beginnen. Als ouders het voor ze komen kopen raden we het ten strengste af."

Deel dit artikel: