nieuws

Achter de schermen van gevangenis Hoogvliet

ROTTERDAM - ''Laat de stadgevangenis van Hoogvliet gewoon blijven bestaan!'' Dat zeggen het personeel en de directie in een reactie op de recente bezuinigingsplannen van het kabinet.
Het nieuws over de voorgenomen sluiting sloeg in als een bom voor de medewerkers van de gevangenis.
Staatssecretaris Teeven van justitie wil 340 miljoen euro weghalen bij het gevangeniswezen. Rond de 20.000 gedetineerden krijgen in plaats van celstraf een enkelband en meer gevangenen zullen een cel moeten delen. Dertig instellingen worden gesloten, zoals dus de stadsgevangenis in Hoogvliet.
In Rotterdam wordt verbaasd gereageerd omdat van de drie gevangenissen die er hier zijn al een buiten gebruik is. Dat is de Noordsingel. Later dit jaar zal deze gevangenis definitief dicht gaan. En nu dus ook de locatie in Hoogvliet.
Het gebouw aan de Koddeweg in Hoogvliet werd in de tweede helft van de jaren '90 neergezet. In eerste instantie was het bedoeld voor overlastgevende verslaafden om te worden opgesloten en behandeld. Later is het een huis van bewaring geworden. Hier verblijven verdachten in afwachting van hun rechtzaak. Daarnaast worden hier veelplegers vastgezet en behandeld.
Bekijk in de reportage van Jan-Roelof Visscher hoe de gevangenis werkt en wat de bezuinigingen voor gevolgen hebben:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl