nieuws

'Gevonden spullen niet van vermist schip'

ROTTERDAM - De spullen die voor de Noorse kust zijn aangespoeld zijn niet afkomstig van het vermiste schip de Warnow uit Schiedam. De spullen waren gevonden op een klein eiland ten noorden van Bergen.
Familieleden van de vermisten kregen foto's van de goederen voorgelegd en bevestigden donderdag tegenover de politie dat goederen niet bij de Nederlandse boot horen. De Noorse kustwacht heeft de hele dag gezocht met helikopters.
Tuinstoel
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse kustwacht waren het herkenbare goederen, zoals een ''kussentje voor een tuinstoel met een herkenbaar motief en een houten deur''. Ook een aangespoeld chemisch toilet kan niet afkomstig zijn van de Warnow, het schip had een vast toilet aan boord, aldus de woordvoerder.
De Warnow vertrok op 15 april van de kust van Schotland en had op 22 april in Noorwegen moeten aankomen. Op 17 april pikte de Noorse kustwacht een laatste signaal van het schip op. Aan boord waren op dat moment twee Schiedammers en een Zeeuw.
Communicatie
De avontuurlijk ingestelde opvarenden hebben geen satelliettelefoon meegenomen, zijn mobiel niet bereikbaar en kunnen alleen via de marifoon met andere schepen en havens in de buurt contact maken.
Vijf andere opvarenden stapten half april af in een Schotse haven, nadat het schip tijdens zwaar weer in problemen was geraakt.
Noordwesterstorm
De ervaren zeezeiler Evert Peelen uit Hellevoetsluis kent de tocht tussen Schotland en Noorwegen goed. Zelf kwam hij er ooit in een grote noordwesterstorm terecht. Volgens hem kan het er erg 'spoken'.
"Zeker als de wind en de stroming tegengesteld zijn, kunnen er golven ontstaan van wel twaalf meter hoog." Peelen zeilt zelf al ruim 25 jaar op zee en ontwierp zijn eigen zeilsloep Evertsun.
Hulpdiensten zochten donderdag volgens lokale media langs de kust tussen Nautnes en Alvheim:
Grotere kaart weergeven