nieuws

Omwonenden niet gerustgesteld over asbest Ridderkerk

ROTTERDAM - Omwonenden van het vroegere tuincentrum Staelduinse Bos in Ridderkerk zijn verre van gerustgesteld over het asbest op het terrein. Wethouder Arie den Ouden stelde maandag dat de risico's gering zijn, maar de bewoners blijven erbij dat meer maatregelen nodig zijn.
De buurtbewoners stellen terreineigenaar Kooijman Beheer en de gemeente in een brief aansprakelijk voor alle eventuele schade aan milieu en volksgezondheid.

'Lichtste variant'

Volgens de gemeente is er weinig aan de hand. "Onze deskundigen zeggen dat het hechtgebonden asbest is", zei wethouder Den Ouden eerder tegen RTV Rijnmond. "De risico's zijn uiterst gering. Het gaat om klasse 1, de lichtste variant."
Het terrein ligt sinds de sloop van het gebouw bezaaid met brokstukken. De bewoners zijn bang dat vezels zich door de lucht zullen verspreiden op droge dagen, hoewel het risico daarop volgens de experts van de gemeente dus zeer klein is met de asbestsoort in kwestie.
Asbest is in vaste vorm niet schadelijk. Wanneer minuscule vezels loskomen en worden ingeademd, kan het spul echter onder meer kanker veroorzaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl