nieuws

'Voorrecht om de oorlog van me af te kunnen schrijven'

ROTTERDAM - Herman Romer beleefde de Tweede Wereldoorlog als kind in Rotterdam. Veel van zijn herinneringen komen terug in zijn nieuwe roman 'De vlucht naar het verleden'.
Hoofdpersoon in het verhaal is een Rotterdamse die in de jaren 60 terugkijkt op de oorlogsjaren, die ze net als haar geestelijk vader meemaakte als kind. "Het gros van wat er in staat komt overeen met mijn herinneringen", vertelt de 82-jarige schrijver.

Rode draad

De Tweede Wereldoorlog vormt een rode draad in het werk van Romer. Zowel in fictie, non-fictie als in poëzie brengt de Rotterdamse auteur de oorlog terug in herinnering. Dat is hard nodig, vindt hij, want het ontbrak in de ogen van Romer lange tijd aan 'behoorlijke aandacht' voor deze bepalende periode uit de Rotterdamse geschiedenis.
Romer heeft het pijnlijke verleden een plaats gegeven. "Ik heb er voldoende afstand van genomen, ik denk doordat ik het voorrecht heb gehad om die dingen van me af te kunnen schrijven", zegt Romer over de duistere herinneringen die hij aan de oorlog bewaart.
De roman wordt vrijdagmiddag gepresenteerd bij boekhandel Snoek aan de Meent in Rotterdam.
Foto: Rotterdam na het bombardement van 1940

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl