nieuws

Rotterdam versus Amsterdam in boekvorm

ROTTERDAM - Rotterdam versus Amsterdam. Is het niet eens tijd om op te houden met de rivaliteit? Nee hoor, vindt Herco Kruik. Hij heeft de beste anekdotes en meest treffende citaten over de eeuwige vete tussen '010' en '020' verzameld en er een boekje over uitgegeven.
"Het kost daar 79,95, hier gewoon 4,95", doet Kruik zelf lachend een duit in het zakje.

Rotterdams

Hoewel de rivaliteit vaak met een knipoog wordt bedreven, is het volgens de publicist geen achterhaald thema.
"Dat zou je misschien zeggen, maar ik merk altijd in gezelschap dat er een hoop boegeroep opstijgt als het over Amsterdam gaat. Het leeft nog steeds", zegt Kruik. Hij stelt dat het vooral een Rotterdamse aangelegenheid is en in de hoofdstad minder speelt.

Sloepenstad

Een van zijn favoriete citaten komt van columnist Toine Hermans, die in de Volkskrant reageerde op het Amsterdamse plan om honderden miljoenen te steken in een nieuwe zeesluis bij IJmuiden: ,,Rotterdam is nu eenmaal een wereldhaven en Amsterdam een sloepenstad."
In de categorie citaten komt het meest vileine - hoe kan het ook anders - van Jules Deelder: "Amsterdammers hebben een goed hart, het moest alleen gekookt op hun rug hangen en zo laag, dat de honden erbij kennen", laat hij een Rotterdamse vrouw zeggen in zijn verhaal 'De ziekte van Hedel'.

Voetbal

In het boekje van Kruik staan een hoop citaten, maar ook feiten en cijfers, een kort overzicht van de geschiedenis van beide steden en een samenvatting van het voornaamste strijdpunt in de kwestie 010-020: voetbal. Wist u bijvoorbeeld dat de klassieker slechts één keer eindigde in 0-0?