nieuws

'Duurzame' centrale na jaar deels stilgelegd

Enecogen kort voor de opening
Enecogen kort voor de opening
ROTTERDAM - Energiebedrijf Eneco overweegt de nieuwe elektriciteitscentrale in de Europoort gedeeltelijk te ontmantelen. Het gaat om de Enecogen-centrale, die nog geen jaar in gebruik is. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met partijen voor het uitlenen van een van de twee turbines van de centrale. Die gaat dan mogelijk naar een energiebedrijf in Azië. Eneco onderhandelt daarover met een Aziatisch bedrijf. Om welk bedrijf het gaat wil Eneco niet zeggen.

Centrale kostte 652 miljoen

De Enecogen is een samenwerking van Eneco en het Deense energiebedrijf DongEnergy. De centrale werd vorig jaar geopend en kostte 652 miljoen euro. Bij de opening pronkten beide bedrijven dat het ging om de ‘schoonste en duurzaamste energiecentrale van Europa’.

‘Bedrijven stoken liever kolen’

Maar nog geen jaar later, overwegen de bedrijven de centrale in de Europoort alweer deels te ontmantelen. Volgens Eneco wordt de centrale minder gebruikt dan gepland. Kenners stelden zaterdag in de Volkskrant dat dit te maken heeft met de stijgende prijs van gas. Daardoor zouden bedrijven liever goedkope kolen stoken.